חשוב להתעדכן בחוק – כתבה זו אינה ייעוץ משפטי.
החוק המסדיר את העניין:
חוק המכר (דירות)(הבטחת השקעות של רוכשי דירות)(תיקון מס' 7), התשע”ד 2013 (להלן:”החוק")
מטרת התיקון לחוק:
שכבת הגנה נוספת למי שרכש דירה מקבלן/יזם, וזאת מפני הבנק המלווה את המשעבד הנכסים בפרויקט.
הסבר כללי:
במידה ורכשתם דירה מקבלן/מחיר למשתכן/קבוצת רכישה בבניין מגורים , במרבית המקרים פרויקט הבנייה לווה ע"י מימון בנקאי,
כידוע, לכל פרויקט יש בנק מלווה (הבנק שנתן הלוואה לקבלן לצורך בניית הפרויקט) אשר משעבד את הקרקע כולה ואת כל הדירות בה.
אז מה זה בעצם מכתב החרגה?
מכתב החרגה מותנה
מכתב החרגה הינו מכתב מהבנק המלווה אשר מופנה לרוכשי הדירות, המכתב מודיע כי עם מלוא התשלום התמורה עבור הדירה יוסר השעבוד כנגד אותו דירה של הרוכש, ולא יחול יותר שעבוד יותר לבנק ע"י הקבלן.
מה זה אומר ?
השעבוד ימשיך לחול על כל הפרויקט, למעט דירתו של הרוכש ששילם את מלוא התמורה בגין הדירה, בהתקיים תנאים מסוימים הקבועים בחוק.
כאשר נפנה לבנק לצורך לקיחת משכנתא, אנו נתבקש להגיש את "מכתב ההחרגה" לבנק אשר מציין כי יוסר השעבוד לאחר מלוא התשלום שיעבור לטובת הבנק המלווה/קבלן.
במילים פשוטות, אפשר להסתכל על ה"דירה" שרכשתם כ"ביטחונות" של הבנק המלווה כנגד הקבלן,
במידה והקבלן יפשוט רגל, הבנק המלווה ידרוש את הדירות כ"ביטחונות", במידה ותרצו לקבל משכנתא כנגד הדירה שרכשתם, לא יכול להיווצר מצב שבו יש שתי הלוואות משכנתא על אותו נכס אשר משמש כביטחונות.
לכן במידה ותרצו לקחת משכנתא כנגד הנכס המבוקש, תצטרכו לקבל את מכתב ההחרגה אשר מסדיר את העניין יחד עם פירוט מלא של פרטים מהותיים כגון גוש, חלקה, מספר יחידת הדיור ושם הרוכש .
במידה והקבלן יפשוט רגל לאחר שנתתם את מלוא התשלום, מכתב ההחרגה יסייע לכם בכך שלא יוכל לדרוש גם את הדירה ששילמתם עליה את מלוא התשלום.
מועד פנייה לצורך הנפקת מכתב החרגה מותנה:
על הקבלן לפנות לבנק המלווה, תוך 30 ימים מיום שהרוכש שילם את התשלום הראשון עבור הדירה – באמצעות פנקס השוברים, או תוך 30 ימים ממועד הנפקת ערבות בנקאית , או 30 יום ממועד הנפקת פוליסת ביטוח ע"י המבטח, וזאת על–מנת שהבנק ינפיק לרוכש מכתב החרגה מותנה.
כמו כן חשוב לזכור – לאחר שסיימתם את כל התחייבויותיכם על-פי הסכם הרכישה עם הקבלן, חשוב מאוד לקבל אישור תשלום סופי מהקבלן,
ולאחר מכן לגשת לבנק ולהסיר את השעבוד על פי מכתב ההחרגה, במידה ולא תעשו זאת, יכול להיווצר במצב כי תשלמו את מלוא התשלום על הנכס, והנכס עדיין יהיה משעובד לבנק המלווה.
אני מקווה שהמאמר היה מועיל
בברכה טום כסה- יועץ משכנתאות